15/12/10

Pastís de llimona (a l'estil americà)


Ja fa uns dies que va ser l'aniversari del meu marit i com no podia ser d'altra manera, vaig fer un pastís. Com ja sabeu, n'hi ha molts per triar, però el que sí sabia és que havia de ser de llimona, perquè és el seu gust preferit. Finalment em vaig decidir per aquesta recepta de Martha Stewart. Ha set la primera vegada que he fet un pastís tan elaborat i, la veritat és que va quedar molt bé. Tenia gust de llimona, que és el més important. El toc que li dóna el merengue és especial. I, les rodanxes de llimona caramelitzades són impressionants. En definitiva, estava boníssim! No queda molt bé que ho digui la cuinera, però a vegades una s'ha d'animar. Us puc assegurar que el meu marit també va opinar el mateix.

Sent un pastís molt laboriós, no és difícil de fer. Però us he de confessar, que tenir una batedora elèctrica fa la tasca més fàcil. Visca els estris elèctrics de cuina!

He de ser sincera, no vaig seguir la recepta al peu de la lletra. Aquest pastís havia de tenir dues capes i la merenga havia de ser el farcit, però al final només es va quedar amb una capa. En el primer moment vaig creure que la base era massa prima, però un cop fetes les fotos em vaig adonar que no ho era tant. Em feia molta il.lusió fer un pastís amb capes, però una altra vegada serà.

Ingredients per al pa de pessic 
1 tassa (2 barres) de mantega sense sal, a temperatura ambient
2 ½ tasses de farina 
½ culleradeta de llevat 
½ culleradeta de bicarbonat de sodi 
1 culleradeta de sal 
1 cullerada de ratlladura de llimona
2 tasses de sucre 
2 ous grans més 3 rovells 
¼ de tassa més 2 cullerades de suc de llimona 
1 tassa de sèrum de llet baixa en greix (jo no ho vaig posar) 
1 llimona a rodanxes fines i sense llavors

A l'hora de preparar els ingredients em vaig espantar una mica, perquè en reposteria sempre m'havien dit que les mesures eren molt importants i, les tasses o les culleradetes poden ser una mica irregulars. Per sort tinc un llibre on hi ha les equivalències, però només són en ml. Buscant, buscant, vaig trobar una pàgina web on havien totes les equivalències en grams. Un gran troballa! Per si a algú li interessa aquest és el web: http://silviaenlacocina.blogcindario.com/2005/03/00003-medidas-y-equivalencias.html

Quan vaig tenir tots els ingredients a punt, vaig posar a preescalfar el forn a 175º. Després vaig començar per barrejar en un recipient la farina, el llevat, el bicarbonat, la sal i la ratlladura de llimona. En un altre recipient, usant una batedora elèctrica, vaig barrejar la mantega i 1 ½ de sucre fins obtenir una pasta suau i esponjosa.

També amb la batedora, batre els ous i els rovells (un a la vegada). Quan estiguin tots batuts afegir 2 cullerades de suc de llimona. Un cop estigui ben barrejat, afegiu a poc a poc a la pasta de mantega i sucre, i després afegir la barreja dels ingredients secs feta abans.

La recepta original diu que la barreja es divideix en dos motlles, però jo no ho vaig fer perquè no tenia prou massa. Suposo que el meu motlle és massa gran. En fi, el resultat va ser bo. Quan el pa de pessic va estar llest el vaig deixar sobre una reixa perquè es refredés. Jo vaig utilitzar un motlle de silicona i a l'hora de treure del motllo no hi ha cap problema. Si algú utilitza un motlle metàl.lic pot untar-lo amb mantega o posar paper de forn.

Mentre el pa de pessic es fa, posem ½ tassa de sucre i ½ tassa d'aigua en un cassó al foc. Afegir les rodanxes de llimona i cuinar a foc lent durant uns 25 minuts. Quan el pa de pessic estigui fora del motlle, fer forats amb un escuradents. Un cop fet això, pintar amb l'almívar resultant. S'ha de deixar refredar completament.

Ingredients pel glacejat
3 clares d'ou
¾ tassa de sucre
Una mica de sal 
½ tassa d'aigua 
¼ culleradeta d'extracte de vainilla

Per fer el glacejat, posar en un recipient les 3 clares, el sucre, la sal i l'aigua al bany maria. Cuinar a foc lent, remenant constantment fins que el sucre s'hagi dissolt. Passar aquesta barreja a un altre recipient i amb una batedora elèctrica muntar les clares a punt de neu. Quan gairebé estiguin a punt, afegiu l'extracte de vainilla i acabar de muntar. S'ha d'aplicar immediatament sobre el pa de pessic. Un cop estigui tot cobert d'aquest glacejat, posar les rodanxes de llimona a sobre. Millor servir fred.

Tot i ser un pastís llarg de fer, el resultat és excel.lent. Si us agrada la llimona us recomano fer aquest pastís. És perfecta per a l'hora de berenar amb una tassa de te o un suc.

Bon appétit!

1 comentari:

  1. tiene una pinta buenisima este pastel , tomo nota de la receta , besitos

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...