7/3/11

Pastís de xocolata amb cobertura fondant


Cada dia, quan m'introdueixo en el món dels blocs, puc gaudir de receptes magnífiques. Moltes les poso a la llista de pendents, peò crec que no tindré temps de fer-les totes en aquesta vida. El que m'agrada més de tot això és que els/les cuiners/es són aficionats a la cuina, com jo. Sí que a vegades ve de gust fer algúna cosa més chic, però en el meu repartori de receptes no és molt habitual.

La recepta que penjo avui, és una d'aquelles que tenia pendent des de feia molt temps. Sempre m'han atret els pastissos amb les cobertures fondant. Quan les vaig veure per primera vegada, literalment vaig al·lucianr. La primera pregunta que em va venir al cap va ser: com es deu fer això? Investigant, vaig descobrir que es tractava de fodant. Vaig buscar-ne la recepta. Per fer aquesta cobertura es necessiten uns ingredients poc habituals; s'ha d'anar a botigues especialitzades. El problema que hi ha quan es viu en un poble és que no hi ha botigues així. Sort n'hi ha que visc prop de Barcelona i allà hi ha de tot. Un dia, per casualitat, vaig decobrir la botiga Manenes per la xarxa i va ser com si decobrís or. Segurament hi ha molts llocs on poder trobar tots els ingredients necessaris, però aquest em va agradar, perquè és un lloc molt familiar i, a més, fan cursos (sempre va bé saber que se'n fan).

Com us he dit, van passar molts dies des que vaig tenir la recepta i vaig poder comprar els ingredients. Si no hagués tingut algun motiu, segurament encara haguessin passat més dies, però era el sant de la meva nena i volia fer alguna cosa diferent. Ja sé que pels sants no és molt habitual fer pastissos, però jo no volia deixar passar aquesta oportunitat. I, la veritat, m'ho vaig passar molt bé fent-lo. Com ja us he dit en altres ocasions, m'encanta fer masses i 'putinejar-les' una mica. Aquesta no serà l'última vegada que en faci. Per ser la primera i, també perquè no tenia molt temps, vaig fer un disseny molt senzill. Tot i així, el resultat està molt bé. Perdoneu que m'ho digui a mi mateixa.

Pel que fa a la base del pastís, també vaig fer servir una recepta nova. La vaig treure del bloc Sugar Mur. És un bloc fantàstic, perquè ensenya a fer tot tipus de coses relacionades amb la reposteria amb tutorials. Aquest cop, vaig escollir una base de xocolata feta amb la Thermomix. Aquí us deixo la recepta:

Ingredients per a un pastís petit
250 gr de farina
200 gr de sucre
25 gr de cacau en pols
15 gr de llevat
200 gr de mantega a temperatura ambient
3 ous
4 cullerades de llet
1 cullerada d'aroma de vainilla
Primer de tot hem de posar la farina, el sucre, el cacau en pols i el llevat dins del recipient de la Thermomix i ho posem a velocitat 5-7-9 gradualment durant uns segons. Posem aquest barreja en un bol i la reservem. Sense netejar el recipient, hi posem la mantega i programem la màquina a velocitat 4 durant 5 minuts. D'aquesta manera aconseguirem una mantega cremosa. Veureu que a les parets del recipient hi queda mantega, doncs la fem baixar amb una espàtula i després hi tirem un ou. Ho barregem bé i quan aquest estigui ben integrat a la mantega, hi anem tirant la resta dels ous (un a un). Sense parar la màquina hi afegim la llet i l'aroma de vainilla. Un cop fet això, hi anem afegint la barreja de la farina. És important que la massa la fem amb menys de 10 minuts, perquè no és bo que la batem en excés. Un cop hàgim tirat tota la farina, parem la màquina i amb una espàtula fem baixar tot el que hi hagi a les parets del recipient. Programem la màquina a velocitat 6 durant uns segons.

Un cop tenim la massa feta, ja la podem avocar en un recipient. El meu motlle de diàmetre de 16 cm és dels desmuntables (alumini) i per poder-ho desemmotllar bé després, ho he engrassat amb mantega. Cadascú que faci servir el que li vagi més bé. Posem el motlle al forn prèviament escalfat a 180º durant uns 35 minuts. Com que cada forn és un món, és millor que al cap de 30 minuts controleu quin és el seu estat.

Un cop el pastís està fet, el deixem refredar sobre una reixa i el desemmotllem. Amb molt de compte tallem la part superior que haurà quedat abonyagada i el posem de cap per avall en una plata per servir. Com que és un pastís que anirà cobert per fondant, és important hidratar-lo bé, perquè aquesta cobertura resseca bastant la massa. Vaig tallar el pastís per la meitat i el vaig pintar amb caramel fet a casa (reducció d'aigua amb sucre). Després hi vaig posar una capa de melmelada de gerds i hi vaig posar la part de sobre. També vaig pintar la superfície i els laterals amb caramel.

I, per acabar, vaig posar el fondant blanc per sobre i el vaig decorar amb flors roses. Per sí sol, és molt ensucrat (s'utilitza 1 kg de sucre glas) i vam pensar que seria un pastís massa dolç. Però ens equivocàvem. La combinació amb el pastís és excel·lent. Com que veig que aquest post és molt llarg, deixo la recepta del fondant per una altra ocasió.

Per aquells que ja sou experts en fondant, no cal que us ho digui, però per aquells que no ho heu provat mai, us animo a fer-ho. Queda la mar de bonic i és boníssim!

10 comentaris:

 1. Me encanta el aspecto marmolado del fondant rosa...es genial! preciosa presentacion!
  petons

  ResponElimina
 2. Es preciosa.....

  ... y además engancha.

  Besos

  ResponElimina
 3. Te ha quedado preciosa, y ese corte, madre mía mmmm que cosa tan rica !!!!
  Un besazo

  ResponElimina
 4. T'ha quedat preciós!!! Moltes felicitats guapa, no sembla el teu primer pastís amb fondant!!!! petonets

  ResponElimina
 5. Hola!

  Manu: esto no lo tendría que decir, pero quería que fuese rojo. Sé que no se utiliza colorante líquido, pero tengo uno rojo empezado y se tiene que acabar. Creo que éste fue el "problema"; es difícil que en líquido quede rojo. Pero la verdad es que me gustó el resultado.

  Rosaleda: gracias y la verdad es que sí. Solo pienso en el día en que puede hacer otra.

  Lily: gracias y la verdad es que estaba buenísima. Lástima que durase tan poco.

  Judith: gràcies. Sé que té alguns defectes, però el primer és el primer. Ja tinc ganes de fer la propera.

  Una abraçada!

  ResponElimina
 6. Si el primer pastís t'ha quedat així no em puc imaginar com et quedaran els pròxims!! M'encanta!

  ResponElimina
 7. Hola, no entiendo mucho pero las fotos hablan por sí solas. Precioso tu blog!
  un besote,

  ResponElimina
 8. Qué bonito, y dices que es tu primera tarta de fondant?? Caray, qué mérito, ésto me anima para ponerme manos a la obra¡¡ Ya tienes una seguidora para ver cuál es la próxima obra de arte.

  Besitos

  http://sprinklestree.blogspot.com/

  ResponElimina
 9. Enhorabona pk t'ha quedat genial!!! la veritat és que el fondant té el seu què i es veu un pastís preciós, a més el tall és bestial!
  Molts petonetsss

  ResponElimina
 10. Preciosa, femenina, delicada..., y trabajosa!
  Besotes artista

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...