26/4/11

Pa de Sant JordiCreia que durant aquests dies de Setmana Santa tindria més temps per estar conectada, però ha set tot el contrari. Fa uns quants dies que ni obro l'ordinador i ho trobo a faltar. Mare meva, com enganxa! Aquests dies hem aprofitat per fer força coses a l'aire lliure. Hem estat de sort, perquè no hem enganxat cap dia de pluja. Crec que repelíem l'aigua. Però per uns dies que tenim, s'ha d'agrair que faci bon temps, tot i que nosaltres pensem que quan plou fa un dia fantàstic.

Tot i estar bastant atrafegats, la cuina no ha parat de funcionar. Estic contenta, perquè les meves receptes no només han estat tastades pel meu marit, i han triumfat. Quan això passa, dóna ànims per continuar fent i provant coses noves.

Ens agraden molt les nostres tradicions culinàries, i les intentem seguir totes. A vegades, però, en descobrim alguna que se'ns havia amagat. En el primer moment ens sentim una mica malament, però després estem orgullosos per adquirir-ne una de nova. Cada dia ens sentim més rics. La recepta que us presento avui no sé si és molt tradicional, però algú la va inventar i, a casa ja s'ha convertit en un clàssic de cada any per Sant Jordi. Si no en mengem, sembla que no celebrem el dia. Sempre el comprava, però aquest any m'he atrevit a fer-lo i us haig de dir que el resultat és boníssim. Em sap greu pels forners, però ja no en compraré més.

Ingredients per a la primera massa
50 gr de farina de pa
38 ml d'aigua
9 gr de llevat per pa

Ingredients per a la segona massa
La primera massa
112 ml d'aigua
1 cullerada d'oli
1/2 cullerada de mel
4 gr de sal
200 gr de farina de pa
50 gr de formatge ratllat
30 gr de sobressada
25 gr de nous picades

Primer preparem la primera massa. Dissolem el llevat amb l'aigua en un bol i després hi afegim la farina. Ho mesclem bé i quan obtinguem una massa homogènia, formem una bola i tapem el bol amb un drap. Ho deixem llevar durant uns 20 minuts.

Quan hagin passat els minuts, ja podem preparar la segona massa. Posem tots els ingredients (menys el formatge, la sobressada ni les nous) per ordre dins la cubeta de la panificadora i triem el programa d'amassar. En el meu cas, és el número 13 i tarda 1:25 hora. Si veieu que la massa queda molt molla, hi podeu afegir més farina, però feu-ho a poc a poc per no passar-vos.

Passat el temps, posem la massa sobre una superfície enfarinada. En separem un tros que pesi uns 125 gr i en aquest hi afegirem les nous picades. Al principi pensareu que n'hi ha moltes, però si aneu amassant, veure que de seguida es van barrejant bé. De la massa restant, en feu dos trossos, un d'ells ha de pesar 100 gr més que l'altra. Barregem el formatge en el tros més gran i la sobressada en el més petit. Heu de barrejar molt bé, perquè les masses quedin homogènies. En aquest procés no tingueu pressa.

A l'hora de fer la presentació, he vist moltes maneres de fer-ho, però jo he decidit fer la meva versió. He agafat la massa amb nous i l'he estirat, i a sobre hi he anat posant les altres dues masses en forma de cilindres. De la massa amb formatge en farem 5 i de la de sobressada 4. Les alternarem per formar la bandera catalana. Un cop fet això ho deixem llevar uns 40 minuts en un lloc càlid (jo ho he posat dins del forn apagat).

Quan han faltat 5 minuts per arribar als 40, ho he tret del forn i l'he començat a escalfar 200º. Un cop calent, he posat el pa a dins i ho he deixat uns 40 minuts més. Sabrem que està fet, quan el piquem amb una cullera i soni buit.

Aquesta vegada m'ha quedat molt allargat i pla. Tinc ganes de fer-lo amb més volum. Però això serà l'any que ve.

Bon profit!

8 comentaris:

 1. Tinc moltes ganes de fer aquest pa! El vaig veure a moltes forneries el dia de Sant Jordi però al final no me'l vaig comprar. Segur que amb sobrassada deu ser boníssim!

  Un petó :)

  ResponElimina
 2. Pues claro que no vas a comprar más, con esa pinta tan buena no tendría sentido. Está precioso y seguro que está riquísimo.
  Besos

  ResponElimina
 3. T'ha quedat brutal, em queda pendent per l'any que ve, que aquest no he tingut gens de temps!!!
  PEtonets
  Sandra

  ResponElimina
 4. però quin luxe nena!!! si vols la propera vegada em truques i jo també et segueixo animant!!!! petonets (PD: tota la raó amb que el bloc enganxa!!!!!)

  ResponElimina
 5. Jo també el veig cada Sant Jordi i sempre penso l´hauré de fer, així que de l´any que ve no passa!!!ptons

  ResponElimina
 6. Mare de Deu quin pa!! Aquest me l'apunto perque a casa mai s'acava la sobrassada!! Felicitats pel blog i et deixo un premi al meu blog tot i que no sé si segueixes això dels premis però bé et mereixes el reconeixements que calgui jeje. Un petó!

  ResponElimina
 7. Hola,
  Jo volia fer-ho i al final... no he pogut i em sap greu, per que m'agrada seguir les tradicions. En fi, que m'agafo la teva recepta i l'any vinent segur que el faig, que amb la pinta que t'ha quedat segur que a casa els hi encantarà!! Petons

  ResponElimina
 8. Hola!
  t'ha quedat molt bé, sempre que el veig en algun bloc em crida l'atenció. Amb el teu pas a pas potser m'animo

  ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...